2009-02-22 20:57:22• hírek • Szatmár.ro

Tizenegyedik cinkefesztivál

A hétvégén tizenegyedik alkalommal került megrendezésre Szatmárcsekén a cinkefesztivál. A hagyományos rendezvény résztvevői között megyénk elöljárói is belekóstoltak a fesztivál hangulatába, illetve hagyományos ételeibe.

A hétvégén Szatmárcsekén jártak Csehi Árpád, Szatmár Megyei tanácselnök, Adran Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, Muzsnay Árpád megyei tanácsos és Nagy Szabolcs sajtóreferens, ahol tizenegyedik alkalommal került megrendezésre a cinke azaz puliszkafőző fesztivál.

A versenyre benevezett csapatok kötelező módon cinkét, vagyis puliszkát kellett készítsenek és tetszés szerint egy menüt, melyet a zsűri értékelt.

A főzőcskézés mellett termékbemutatók, népi mesterségek bemutatása, gasztronómiai különlegességek, feledésbe merült ételek sütemények, kalácsok bemutatása, fotózása, receptismertetés, a versenyző települések specialitása, a versenyző települések kiállításának megtekintése, a Kölcsey emlékszoba bemutatása zajlott.

A hagyományos ételek mellé jól illett néptáncosok, népdalénekesek produkciói által teremetett hangulat. Egy sikeres Guiness-rekord kísérletre is sor került: több mint 100 méter hosszú puliszka készítése, majd kóstolása szatmárcsekei szilvalekvárral, savanyú káposztával, kolbásszal, tehéntúróval, libatepertővel, kacsamájjal, székelyföldi juhtúróval, tiszaadonyi kecskesajttal. Két Szatmár megyei csapat is jelen volt: Szilágypér és Sződemeter.

Az előljárók ottjártukkor megkoszorúzták a Szatmár Megyei Tanács és az RMDSZ nevében a Himnusz írójának, Kölcsey Ferencnek síremlékét.

Rekordkísérletre készültek a szatmárcsekeiek

A megye előljárói megkoszorúzták a Himnusz költőjének síremlékét

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: